Top Module Empty
powered_by.png, 1 kB
STARTSIDEN arrow Arto
PDF Utskrift

"Hvem var Arto" er feil å spørre om. Flere sier han er død - det er han ikke. "Hvem er Arto" er mer riktig å spørre om, men gjør du det har du nok ingen Z1300....

Arto lever i Finland, har kone og endel barn.... Han har knekt over 29 bein i kroppen og hadde i sin ungdom en spesialavtale med et sykehus i Helsini hvor han ble fraktet til fra stuntshow i andre land da han måtte sette sammen ben i kroppen etter fall.... Gjennom sikkerhetskontroller på flyplasser piper det godt når han passerer portalene.

Arto var på KZCN sitt treff i Fredrikstad 5-7 juni 2009. Etter denne dato har det blitt mer og mer kontakt mellom ham og klubben. I 2010 planlegges det et Europeisk Z1300-treff i Helsinki hos Arto som driver MC-butikk, overnatting- og restaurantbedrift. Første møte med KZCN og ham i Helsinki planlegges under VM i Badstu i 2009.

Flere bilder av ham kan du se under galleriet. Psst! Hans navn er Artsi, men kalles for Arto.

Fra Kyle Troy om Arto, 2006

 

I min spede ungdom hadde jeg et stort idol når det gjaldt MC. Han het Arto Nyquist og var finsk "stunt-kjører", lenge før dette var "vanlig" i Norden. Fyren var etter mitt syn over grensa til å være gal, og mange "gjetord" gikk om ham. Dette var lenge før internett og muligheter til å lett kunne kvalitetssikre ryktene og påstandene, men mulig dette forumet er en bra plass å høre om noen vet om linker og lignende?

Følgende er hva jeg "vet":
* Debuterte som 24 åring i "Motocross des Nations" i 1979.

* Favorittsykkel Kawasaki Z1300. Med denne gjorde han sine stunts, noe som er unaturlig i seg selv med tanke på sykkelens vekt og størrelse.

* Reiste ofte rundt og holdt oppvisning på dragrace stevner og lignende. Var visstnok oppfinneren av å hoppe av sykkelen i 200+ på tresko m/stålsåler, for så å hoppe oppå igjen. Utvidet senere med å gjøre det samme på miniski!

* Gjorde også litt mer "vanlige" stunts som å kjøre på bakhjul mens han satt bak-fram oppå tanken, drar hjulet så høyt at baklykta knuser, hopper gjennom brennende ringer i 5 meters høyde osv osv..

* Satte i sin tid verdensrekord i bakhjulskjøring m/Z1300 injection (tanken ble til slutt tom)

* Hadde Kawasaki og 7up som hovedsponsorer, lagde en reklamefilm hvor han spinner en perfekt 7up logo i asfalten med bakhjulet. Han pleide forøvrig alltid å avslutte showene sine med å skrive sin egen navnesignatur på asfalten med gummi.

* Brukte sjeldent mer sikkerhetsutstyr enn hvit t-skjorte og dongeribukser, og fikk dermed mange lengre sykehusopphold enn nødvendig.

* På et stevne i Tyskland mistet han grepet på sykkelen mens han sto bak på tresko. Sykkelen raste sørenivold av gårde og ble vrak, mens Arto kullseilte rundt og rundt så dongerien flagra. Når han kom tilbake til depoet, var han gal av raseri. Ikke fordi han hadde feilet, men fordi arrangørene lot ham gå de 300 meterne tilbake til depoet. Arto var ingen stor tilhenger av spaserturer.

* Utfordret amerikaneren "Evil Kneivel" til å hoppe sammen med ham i hoppbakken i Lahti. Kneivel feide ham av som "sinnsyk". Arto hoppet uansett, og havnet 3 måneder på sykehus.

* Lengste sykehusopphold han hadde var (til stor irritasjon for ham selv) ikke pga motorsykkelkjøring, men han ramla ut av en balkong i 4.etasje i fylla.

* Mener å huske at han hadde et show på Gardermoen ca 1993?

* Ble på midten av 90-tallet overtalt av sin kone til å legge opp, og levde en stund av å forhandle Kawasaki motorsykler i Finland. Bor nå i Paris, og kjører visstnok ennå show, også a-la "hoppe over biler mens man sitter feil vei" stilen på 250cc. Noen som vet noe mer? Edit: Fant litt mer info selv. Er usikker på om navnet staves Nyqvist eller Nyquist.

Svar fra KZCN, 2007: Arto (egentlig navn: Artsi) Nyqvist var i kontakt med klubben vår i 2006 etter at han hadde sett hans navn og bilder på z1300.no. Det han var ute etter var videoer av hans tidligere z1300-stunt som han skulle lage DVD av. KZCN forsøkte på samme tid å få kontakt med noen i BBC som produserte Just Amazing med Barry Sheene and Suzanne Danielle på 80-tallet eller 90-tallet hvor det ble kjørt en lang reportasje om Arto, men dette lyktes ikke. Arto driver i dag (i år 2007) en MC-butikk i Helsinki, les og se mer om han under vårt galleri. Her er en hilsen fra ham:


This is Arto Nyqvist from Finland. I am glad to hear that you have so many z1300 club members over there. That bike is keeping its value in Finland better then any other bikes, its a legend here! I have started a new motor bike shop here in Helsinki, its the only bike shop in Helsinki, with ROCK'n ROLL. We have quick service including oil change and tire service here, so every riders is welcome to visit to service your bike or just to talk with me in live. In 2-4.2.2007 we have big motor cycle show in Helsinki, and there is my marlboro coloured z1300 too. We thought that there should be also one real motor cycle .... Ps. Tail lights are made for broken......... Arto Nyqvist


Her er en link til en bitte liten film-snutt: http://www.youtube.com/results?search_query=z1300

 

 
© 2023 Kawasaki Z1300 Club Norway - Organisasjonsnr 986782109 - En alenestående og spisset motorsykkelklubb!
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.